Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Irak uzavrel hlavný pohraničný priechod do Sýrie

Odporcovia sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyzbrojení automatickými zbraňami a výbušninami vo štvrtok zaútočili na hlavné sídlo polície v Damasku.

Ammán 20. júla (TASR) - Irak uzatvoril hlavný pohraničný priechod do Sýrie a vyslal na hranice vojenské posily. Stalo sa tak po tom, ako povstalecká Slobodná sýrska armáda vo štvrtok obsadila kľúčové hraničné priechody do Iraku a Turecka.

Vzbúrenci dobyli sýrsky priechod Abú Kamál na hraniciach s Irakom, kde vztýčili svoju vlajku. Iracká armáda následne obsadila a uzavrela priechod Káim na druhej strane hranice.

Povstalci zabrali aj sýrsku stranu severného hraničného priechodu v meste Báb al-Hawá, ktorý leží na hlavnej prístupovej trase do Turecka.

Odporcovia sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyzbrojení automatickými zbraňami a výbušninami vo štvrtok zaútočili na hlavné sídlo polície v Damasku. Podľa správ sýrskej opozície pri útoku zahynuli alebo boli zranení desiatky príslušníkov bezpečnostných síl a provládnych milícií.

Povstalcom sa údajne podarilo preniknúť do prísne stráženého policajného komplexu v štvrti Kanavát v centrálnej oblasti Damasku a po intenzívnych bojoch sa zmocnili sa zbraní, na čo sa opäť stiahli.

Tvrdenia aktivistov nie je možné nezávisle overiť, pretože režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada nepovoľuje zahraničným novinárom vstup do krajiny, kde už 16 mesiacov prebieha protivládne povstanie.