Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Výbuchy po celom Bagdade usmrtili najmenej 22 ľudí

Foto: TASR/AP

Najkrvavejší útok sa stal na obchodnej ulici Husajníja, kde explodovalo zaparkované auto s bombou, pričom zahynulo päť ľudí.

Bagdad 7. októbra (TASR) - Bomby dnes explodovali po celom irackom hlavnom meste Bagdad a usmrtili najmenej 22 ľudí. Informovala o tom iracká polícia, na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra Reuters.

K piatim či šiestim výbuchom došlo najmä v šiitských moslimských štvrtiach Bagdadu, ale jedna explózia nastala tiež v prevažne sunnitskej moslimskej časti Dúra.

Najkrvavejší útok sa stal na obchodnej ulici Husajníja, kde explodovalo zaparkované auto s bombou, pričom zahynulo päť ľudí.

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil, informovala polícia.

Sunnitskí povstalci vrátane al-Káidy tento rok znovu získavajú silu. Vedú bojovú kampaň, ktorou chcú destabilizovať šiitskú vládu Iraku a vyvolať konflikt medzi náboženskými odnožami.

Tento rok zahynulo v celej krajine celkovo vyše 6000 ľudí. Informovala o tom monitorovacia organizácia Iraq Body Count (IBC). To potvrdzuje, že obdobie slabnúceho náboženského krviprelievania sa skončilo. Vrchol dosahovalo v rokoch 2006-2007.

Občianska vojna v susednej Sýrii pôsobí nepriaznivo aj na krehkú irackú náboženskú rovnováhu, ktorá je i tak ťažko skúšaná politickými spormi medzi irackými sunnitmi, šiitmi a etnickými Kurdmi.