Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irak zasiahla ďalšia piesočná búrka, zatvorili sa školy i letisko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bagdadské medzinárodné letisko oznámilo vo vyhlásení, že uzatvára až do odvolania svoj vzdušný priestor z dôvodu zlej viditeľnosti.

Bagdad 16. mája (TASR) - Irak zasiahla v pondelok opäť silná piesočná búrka, čo viedlo k zatvoreniu niektorých štátnych škôl a kancelárii a k pozastaveniu letovej prevádzky na medzinárodnom letisku v Bagdade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Úrady v Bagdade vrátane ministerstva školstva vyhlásili pre silnú snehovú búrku deň voľna pre zamestnancov miestnych štátnych inštitúcií, ktorý sa však nevzťahuje na zamestnancov v zdravotníctve. Stovky ľudí totiž v hlavnom meste hospitalizovali s dýchacími problémami, ktoré u nich vyvolala búrka.

K zatvoreniu štátnych inštitúcii pritom podľa agentúry AFP prišlo pre piesočnú búrku v celkovo 18 irackých provinciách.

Bagdadské medzinárodné letisko oznámilo vo vyhlásení, že uzatvára až do odvolania svoj vzdušný priestor z dôvodu zlej viditeľnosti.

V posledných týždňoch zasiahne Irak piesočná búrka najmenej raz týždenne, čo je podľa irackých úradov bezprecedentná situácia. Pondelková búrka bola pritom už v poradí ôsmou piesočnou búrkou, ktorá od polovice apríla Irak zasiahla, približuje agentúra AFP.

Irak je piatou krajinou sveta, ktorá je najviac náchylná ku klimatický zmenám. Sucho, extrémne vysoké teploty vzduchu či vysychanie úrodnej pôdy vytvárajú nielen podmienky pre vznik častých pieskových búrok, ale spôsobujú tiež, že veľká časť irackého územia sa stáva v v letných mesiacoch takmer neobývateľnou.