Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Irak zavedie počas sviatku prerušenia pôstu úplný zákaz vychádzania

Federálny policajt uzatvára ulicu dopravnými kuželmi v rámci prevencie na zamedzenie šírenia nového koronavírusu v Bagdade 19. marca 2020. Irak nariadil pre šíriaci sa nový koronavírus týždňový zákaz vychádzania. Foto: TASR/AP

V Iraku od čiastočného zrušenia zákazu vychádzania došlo k relatívnemu nárastu potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Bagdad 19. mája (TASR) - Irak znovu zavedie úplný zákaz vychádzania a premávky vozidiel počas sviatku prerušenia pôstu (íd al-fitr), ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Vyplýva to z utorňajšieho vyhlásenia irackej vlády, informuje spravodajská televízia CNN.

Zákaz bude platiť od nedele 24. mája do štvrtka 28. mája. Irak od začiatku ramadánu čiastočne zmiernil zákaz vychádzania, ktorý v súčasnosti platí od 17.00 h do 05.00 h miestneho času.

V Iraku od čiastočného zrušenia zákazu vychádzania došlo k relatívnemu nárastu potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Ramadán sa tento rok začal 24. apríla. Tento pôstny mesiac sa končí trojdňovým sviatkom íd al-fitr, počas ktorého sa moslimovia tradične schádzajú pri spoločnom jedle a ďakujú Bohu za to, že im pomohol prekonať strasti ramadánu. Sviatok prerušenia pôstu bude počas nadchádzajúceho víkendu sláviť viac než miliarda moslimov na celom svete.