Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irak zaznamenal rekordný prírastok počtu infikovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady sa pokúšajú presvedčiť Iračanov, aby sa dali zaočkovať a dodržiavali opatrenia.

Bagdad 26. júla (TASR) - V Iraku pribudlo za posledný deň vyše 12.000 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok novoinfikovaných od začiatku pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

"Tento nárast (12.180 prípadov) je zrejme spôsobený v dôsledku veľkého množstva zhromaždení počas sviatku obetovania íd al-adhá, ktorým sa končí každoročná moslimská púť hadždž," uviedol hovorca irackého rezortu zdravotníctva Sajf Badr, ktorého citovala agentúra AFP.

Badr zároveň dodal, že "údaje z pondelka žiaľ pre úrady nie sú prekvapivé z dôvodu nedodržiavania povinných opatrení medzi ľuďmi, ako sú zákaz zhromažďovania a prekrývanie horných dýchacích ciest".

Ako uvádza AFP, úrady sa pokúšajú presvedčiť Iračanov, aby sa dali zaočkovať a dodržiavali opatrenia. Hovorca ministerstva zdravotníctva pripisoval neochotu obyvateľov očkovať sa "dezinformačnej kampani, ktorá predchádzala príchodu vakcíny".

V pondelok Badr opätovne vyzval Iračanov, aby sa dali zaočkovať, a uviedol, že prudký nárast infekcií vyvíja nadmerný tlak na krehkú zdravotnú infraštruktúru krajiny. V dôsledku dvoch požiarov na covidových oddeleniach zahynulo v apríli a júli dovedna viac ako 120 ľudí, čo vo verejnosti vyvolalo hnev. Za príčinu zlyhávania v poskytovaní zdravotnej starostlivosti mnohí považujú všadeprítomnú korupciu, píše AFP.

V Iraku doteraz zaznamenali vyše 1,5 milióna prípadov a viac ako 18.000 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

Väčšina z približne 40 miliónov obyvateľov Iraku má k vakcínam skeptický postoj, pričom zaočkovaných je len zhruba 1,3 milióna ľudí. Z týchto údajov ale nie je jasné, koľkí z nich už boli zaočkovaní oboma dávkami, pripomína AFP.