Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Irán a Bahrajn budú rokovať o obnovení diplomatických vzťahov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí Kaní a jeho bahrajnský náprotivok Abdullatíf bin Rášid Zajání o tejto téme hovorili popri prebiehajúcej konferencii Dialóg o ázijskej spolupráci.

Teherán 24. júna (TASR) - Irán a Bahrajn sa v pondelok dohodli, že začnú rokovať o obnovení bilaterálnych diplomatických vzťahov. Tie krajiny prerušili v roku 2016. O aktuálnych rokovaniach informovala agentúra AP, píše TASR.

Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí Kaní a jeho bahrajnský náprotivok Abdullatíf bin Rášid Zajání o tejto téme hovorili popri prebiehajúcej konferencii Dialóg o ázijskej spolupráci, ktorá sa koná v Teheráne. O stretnutí informovala iránska štátna tlačová agentúra (IRNA).

Ide už o druhú návštevu Zajáního v Teheráne v priebehu mesiaca. Prvýkrát prišiel na pohreb prezidenta Ebráhíma Raisího, ktorý zahynul v máji pri havárii vrtuľníka.

Bahrajn v roku 2016 prerušil diplomatické styky s Iránom krátko po tom, ako tak urobila Saudská Arábia v reakcii na popravu opozičného šiitského duchovného v Rijáde a útoky na saudskoarabské diplomatické zariadenia v Iráne. Irán a Saudská Arábia už svoje diplomatické vzťahy obnovili v roku 2023.