Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ajatolláh Alí Chameneí odmietol americkú pomoc v boji s koronavírusom

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Irán je pritom najviac postihnutou krajinou na Blízkom východe.

Teherán 22. marca (TASR) - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí odmietol v nedeľu americkú pomoc v boji s novým koronavírusom. Spomínal pritom nepodloženú konšpiračnú teóriu o tom, že vírus mohol byť vyrobený Amerikou, uviedla agentúra AP.

"Američania ponúkali niekoľkokrát pomoc Iránu s cieľom dostať vírus pod kontrolu... Ste obviňovaní z vytvorenia tohto vírusu. Neviem, či je to pravda, ale je zvláštne, že chcete pomôcť Iránu," uviedol Chameneí v televíznom prejave. "Bez ohľadu na fakt, že trpíte nedostatkom vo svojom boji proti vírusu, čo ak nám dáte liek, pomocou ktorého zostane tento vírus v Iráne natrvalo?", povedal s tým, že jeho krajina je spôsobilá prekonať "akékoľvek krízy a problémy vrátane prepuknutia nákazy koronavírusom".

"Naším nepriateľom číslo jeden je Amerika. Je to najpodlejší, najhorší nepriateľ Iránu... jeho lídri sú šarlatáni," dodal Chameneí.

Irán je najviac postihnutou krajinou na Blízkom východe, keďže koronavírus SARS-CoV-2 si v nej vyžiadal už viac ako 1500 obetí a nakazilo sa ním viac ako 20.600 ľudí, pripomína agentúra Reuters.