Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán: Británia za svoje destabilizačné kroky zaplatí

Protesty v súvislosti so smrťou Mahsy Amíníovej v Iráne. Foto: TASR - AP

Vlna protestov prepukla po tom, ako 16. septembra zomrela 22-ročná Amíníová. Tú tri dni predtým v Teheráne zadržala mravnostná polícia za údajné nevhodné oblečenie.

Teherán 9. novembra (TASR) - Británia "zaplatí" za to, že sa snaží destabilizovať Irán a podkopávať jeho bezpečnosť. V súvislosti s protestmi, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, to vyhlásil iránsky minister pre spravodajské služby Esmáíl Chatíb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Chatíb tiež obvinil Saudskú Arábiu, ktorá patrí k najväčším regionálnym protivníkom Iránu, že financuje médiá, ktoré podľa neho stoja za rozdúchavaním tamojších nepokojov. Tie v Iráne pokračujú už ôsmy týždeň.

"Zapojenie Britov do propagandy a fakt, že saudskoarabský režim financuje (médiá), je v uplynulých dňoch viac než zjavný," uviedol minister. Dodal, že "na rozdiel od Británie nebude Irán nikdy podporovať teroristickú činnosť či neistotu v cudzích krajinách".

Irán však podľa Chatíba nijakým spôsobom nezodpovedá za to, že by podobná neistota mohla vypuknúť v iných štátoch. Británia preto "zaplatí za to", čo v Iráne spôsobila.

Minister okrem toho uviedol, že televízna stanica Iran International, ktorá sídli v Londýne a vysiela spravodajstvo v perzštine, je teroristická organizácia.

Vlna protestov prepukla po tom, ako 16. septembra zomrela 22-ročná Amíníová. Tú tri dni predtým v Teheráne zadržala mravnostná polícia za údajné nevhodné oblečenie.

Nepokoje sa rozšírili do viac než 130 miest v Iráne a predstavujú jednu z najväčších výziev pre náboženské vedenie krajiny, ktoré sa dostalo k moci po revolúcii z roku 1979.

Iránske vládne úrady prisľúbili tvrdé zásahy voči účastníkom týchto protestov, ktorých označili za výtržníkov a obvinili nepriateľov Iránu vrátane USA z podnecovania týchto nepokojov.