Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán chce ďalej rokovať o jadrovej dohode, čaká na odpoveď k návrhom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken naznačil, že Washington sa k rokovaniam, ktorých sa zúčastňuje nepriamo, od začiatku tohto týždňa nevráti, ak Irán nezmení svoj prístup.

Teherán 6. decembra (TASR) - Irán je pripravený ďalej rokovať o obnovení jadrovej dohody na základe požiadaviek, ktoré jeho delegácia predstavila minulý týždeň vo Viedni. Uviedol to v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chatíbzáde, ktorého citovala agentúra AFP.

"O našich návrhoch sa dá plnej miere rokovať," povedal Chatíbzáde na tlačovej konferencii. "Prirodzene čakáme na to, kým sa druhá strana k (našim) návrhom vyjadrí a či bude schopná písomne predložiť skutočnú (proti)ponuku," dodal.

Ako pripomína AFP, minulý týždeň došlo po päťmesačnom prerušení k obnoveniu rozhovorov medzi Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom, Britániou a Iránom, ktorých cieľom je obnovenie dohody o iránskom jadrovom programe.

Delegácia z Teheránu predložila v stredu dva návrhy rezolúcií o zrušení amerických sankcií a rozvoji iránskeho jadrového programu. Tie však vyvolali pobúrenie európskych mocností a USA, ktoré obvinili Irán z menenia podmienok, ktoré už boli dohodnuté na predchádzajúcich stretnutiach.

Chatíbzáde v pondelok k budúcim stretnutiam povedal len toľko, že rokovania budú obnovené "koncom tohto týždňa".

"Irán pred viac ako piatimi mesiacmi prerušil rokovania. Odvtedy zaznamenal výrazný posun vo svojom jadrovom programe. Teraz chce zrušiť doteraz dosiahnutý diplomatický pokrok," uviedli v piatok vysoko postavení predstavitelia Francúzska, Británie a Nemecka.

Tieto tri európske mocnosti zároveň vyjadrili "sklamanie a znepokojenie" nad požiadavkami Iránu, keďže niektoré sú podľa nich nezlučiteľné s podmienkami pôvodnej jadrovej dohody.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dokonca naznačil, že Washington sa k rokovaniam, ktorých sa zúčastňuje nepriamo, od začiatku tohto týždňa nevráti, ak Irán nezmení svoj prístup.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 vo Viedni s Iránom tzv. jadrovú dohodu – známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) –, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

Bývalý americký prezident Donald Trump však od dohody v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán prísne sankcie. Teherán odvtedy tiež upustil od plnenia mnohých svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody.