Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Irán umožní agentúre pre atómovú energiu nainštalovať kamery v továrni

Na archívnej snímke závod na obohacovania uránu Natanz v Iráne. Foto: TASR/AP

Kamery už raz boli nainštalované v továrni na výrobu odstrediviek na obohacovanie uránu. Boli však zničené v júni pri údajnej sabotáži.

Teherán 16. decembra (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a iránska vláda sa v stredu dohodli na opätovnom nainštalovaní kamier v továrni v iránskom meste Karadž, kde sa vyrábajú súčasti odstrediviek na obohacovanie uránu. Kamery boli zničené v júni pri údajnej sabotáži, informovala agentúra AP.

Irán od júnového incidentu nedovolil MAAE nainštalovať na mieste náhradné kamery. Ako uvádza AP, Teherán tak chcel zvýšiť svoju vyjednávaciu cenu počas rokovaní o obnovení jadrovej dohody.

O opätovnom umiestnení kamier v Karadži informovali najprv iránske médiá bez uvedenia zdroja. Riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi to neskôr na Twitteri potvrdil. Podľa MAAE budú kamery v Karadži nainštalované v "najbližších dňoch".

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján údajne výsledok stredajších rokovaní s MAAE komentoval ako "dobrú dohodu".