Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Iran Human Rights: V Iráne popravili v roku 2022 už viac ako 500 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) v Iráne vlani popravili 314 ľudí – čo je viac ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete.

Oslo 5. decembra (TASR) - V Iráne od začiatku tohto roka dosiaľ popravili viac ako 500 ľudí, čo je oveľa viac ako za celý minulý rok. Uviedla to v pondelok ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) sídliaca v nórskom hlavnom meste Oslo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tento rok bolo podľa IHR v Iráne popravených už najmenej 504 ľudí. Na potvrdení ďalších prípadov údajne popravených ľudí organizácia stále pracuje. V krajine pritom rastú obavy, že úrady budú vo veľkej miere využívať trest smrti proti účastníkom protivládnych protestov, ktoré v Iráne vypukli v septembri. V súvislosti s protestmi už bolo vynesených šesť rozsudkov smrti. Podľa IHR trest smrti hrozí za vznesené obvinenia najmenej 26 osobám vrátane troch maloletých.

IHR medzi popravených zaradila aj štyroch ľudí, ktorí boli podľa oficiálnych médií v nedeľu usmrtení pre obvinenia zo spolupráce s izraelskou spravodajskou službou.

"Títo jednotlivci boli odsúdení na smrť bez riadneho a spravodlivého procesu za zatvorenými dverami revolučného súdu," uviedol vo vyhlásení riaditeľ IHR Mahmúd Amiry-Moghaddam.

Podľa údajov IHR bolo v Iráne v roku 2021 popravených najmenej 333 ľudí, čo bolo o 25-percent viac v porovnaní s rokom 2020.

Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) v Iráne vlani popravili 314 ľudí – čo je viac ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete. Súhrnné počty uložených, resp. vykonaných trestov smrti nezahŕňajú Čínu, kde AI predpokladá, na smrť boli odsúdené či priamo popravené tisíce ľudí.