Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán informoval OSN, že jeho útoky v Iraku sú aktom sebaobrany

Chlapec kontroluje poškodené auto, ktoré zasiahli turecké nálety neďaleko elektrickej stanice v dedine Taql Baql v provincii Hasakeh v Sýrii, v nedeľu 20. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Iránsko-kurdské skupiny pôsobia v oblasti autonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku už dlhší čas. Od septembra tohto roku ich Teherán obviňuje aj z podnecovania súčasných nepokojov v Iráne.

Teherán 24. novembra (TASR) - Irán vo štvrtok informoval Organizáciu Spojených národov, že jeho útoky na kurdské povstalecké skupiny v severnom Iraku sú z jeho strany aktom sebaobrany. Podľa agentúry AFP o tomto stanovisku informovali iránske štátne médiá.

Islamská republika nedávno spustila sériu cezhraničných raketových útokov a úderov bezpilotnými lietadlami, ktorých terčom sú iránsko-kurdské opozičné skupiny pôsobiace v Iraku. Irán tieto skupiny viní z podnecovania protestov, ktoré v Iráne vypukli v súvislosti so smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

Irán v liste adresovanom Bezpečnostnej rade OSN priznáva, že nedávno vykonal "operácie proti teroristickým skupinám v severnom Iraku, pretože nemal inú možnosť, ako využiť svoje prirodzené právo brániť sa v rámci medzinárodného práva".

V liste sa tiež uvádza, že iránsko-kurdské "teroristické skupiny (v Iraku) nedávno zintenzívnili svoje aktivity a nezákonne previezli veľké množstvá zbraní do Iránu s úmyslom zinscenovať teroristické operácie".

Iránsko-kurdské skupiny pôsobia v oblasti autonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku už dlhší čas. Od septembra tohto roku ich Teherán obviňuje aj z podnecovania súčasných nepokojov v Iráne.

Zástupca Iránu pri OSN v liste BR OSN v tejto súvislosti poukázal na potrebu irackej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Iránom, pričom zároveň potvrdil plný rešpekt vo vzťahu k bezpečnosti a stabilite Iraku a záväzok zachovať jeho územnú celistvosť a suverenitu.

Irak v stredu oznámil, že plánuje pozdĺž svojich hraníc s Iránom a Tureckom rozmiestniť federálnu stráž.

Irán je dejiskom masových protestov od 16. septembra, keď zomrela 22-ročná Kurdka Mahsa Amíníová, ktorú tri dni predtým zatkla mravnostná polícia za porušenie prísnych pravidiel obliekania žien.