Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Irán informoval USA, že sa už nesnaží o rozšírenie napätia

Na snímke rakety na nákladných autách počas vojenskej prehliadky na vojenskej základni v iránskom Teheráne 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Islamská republika podnikla cez víkend prvý priamy útok na Izrael prostredníctvom dronov a rakiet.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 18. apríla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Islamská republika podnikla cez víkend prvý priamy útok na Izrael prostredníctvom dronov a rakiet. Tento útok bol odvetou za nálet z 1. apríla na teheránsky konzulát v sýrskom Damasku. Irán pripísal nálet na konzulát Izraelu.

Minister Amír Abdollahján je v New Yorku, kde sa zúčastní na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Vo videu zverejnenom jeho ministerstvom uviedol, že jeho krajina sa "snaží jasne Spojeným štátom povedať", že Irán "nehľadá rozšírenie napätia v regióne".

Irán a Spojené štáty nemajú od roku 1980 priame diplomatické vzťahy, ale záujmy USA v Iráne zastupuje Švajčiarsko. USA aj Irán sa zmieňujú o úlohe Švajčiarska ako o prostredníkovi.

Podľa Amíra Abdollahjána Irán komunikoval s Washingtonom "pred svojím útokom na Izrael a po ňom".

Iránska odveta proti Izraelu spôsobila vážne zranenia 7-ročnému beduínskemu dievčaťu v Negevskej púšti, ale iba malé materiálne škody. Nasledovala po útoku v Damasku, pri ktorom zahynulo sedem členov iránskych Islamských revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

"Pred operáciou sme jasne americkej strane povedali, že nebudeme cieliť na americké základne a záujmy v regióne," dodal Amír Abdollahján.