Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán je pripravený uzavrieť dohodu o strategickom partnerstve s Ruskom

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Teherán podľa hovorca ministerstva zahraničných vecí dúfa, že dokument o spolupráci Iránu s Ruskom podpíšu obe strany v nasledovných mesiacoch.

Teherán 11. októbra (TASR) - Irán je pripravený na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Ruskom. Má ísť o dokument podobný tomu, aký Teherán tento rok uzavrel s Čínou. Informovalo o tom v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Hovorca zmieneného rezortu uviedol, že obe strany sa už dohodli na východiskových ustanoveniach tohto dokumentu nazvaného globálna dohoda o spolupráci medzi Iránom a Ruskom.

"Sme v procese finalizácie rôznych ustanovení tohto dokumentu, ktorý (následne) pošleme do Moskvy... V uplynulých rokoch sa stalo nevyhnutným zlepšiť vzťahy Iránu s Ruskom a zameriavať sa na strategické partnerstvá," uviedol hovorca a ďalej priblížil, že medzi Iránom, Čínou a Ruskom vzniká tzv. východná os.

Teherán podľa jeho slov dúfa, že dokument o spolupráci Iránu s Ruskom podpíšu obe strany v nasledovných mesiacoch.

Irán dosiahol v marci s Čínou dohodu o dlhodobej spolupráci, ktorej zámerom je rozšíriť bilaterálne aktivity v rôznych sektoroch, predovšetkým ekonomickej oblasti, počas najbližších 25 rokov.