Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Irán má novú balistickú strelu schopnú zasiahnuť aj ciele v Izraeli

Na snímke z 25. mája 2023 raketa Chorramšahr odpálená na neznámom mieste v Iráne. Foto: TASR/AP

Nová raketa je štvrtou generáciou iránskej strely Chorramšahr. Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA je schopná zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 2000 kilometrov a môže niesť 1,5-tonovú hlavicu.

Teherán 25. mája (TASR) - Iránske ozbrojené sily predstavili vo štvrtok novú balistickú raketu stredného doletu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Nová raketa je štvrtou generáciou iránskej strely Chorramšahr. Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA je schopná zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 2000 kilometrov a môže niesť 1,5-tonovú hlavicu. AFP uvádza, že má najdlhší dolet spomedzi všetkých Iránom vyvinutých rakiet.

Podľa DPA by balistická strela Chorramšahr, pomenovaná podľa rovnomenného iránskeho mesta, mohla byť potenciálne schopná zasiahnuť aj ciele v Izraeli, ktorý je úhlavným nepriateľom Iránu. Raketu predstavili v priamom televíznom prenose, za účasti iránskeho ministra obrany Mohammada Aštíaního.

Rakety typu Chorramšahr začal Irán testovať v roku 2017. K predstaveniu najnovšej verzie došlo v čase zvýšeného napätia v izraelsko-palestínskom konflikte a necelé dva týždne po dosiahnutí krehkého prímeria, ktoré uzavrel Izrael s militantnou palestínskou organizáciou Islamský džihád podporovanou Iránom.