Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Irán musí oslobodiť politických väzňov, tvrdí vysoká komisárka OSN

Michelle Bacheletová Foto: TASR

V Iráne doposiaľ zaznamenali 475.674 prípadov nákazy koronavírusom a 27.192 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Ženeva 6. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala v utorok Irán, aby prepustil ľudskoprávnu aktivistku a právničku Nasrín Sotúdeovú a ďalších politických väzňov, ktorých napriek pandémii koronavírusu naďalej drží vo väzení.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v oblasti práv aktivistov, právnikov a politických väzňov, ktorú má za následok pandémia koronavírusu.

Podľa vyjadrenia úradu komisárky Irán vo februári zaviedol systém dočasného prepúšťania väzňov na zamedzenie šírenia nákazy. Doposiaľ prepustili približne 120.000 väzňov. Vo väzení zostávajú tí, ktorým uložili trest odňatia slobody na dobu päť rokov za "ohrozovanie národnej bezpečnosti", doplnil úrad.

Takéto tresty zvyčajne ukladajú "svojvoľne zadržaným osobám, nevynímajúc ľudskoprávnych aktivistov, právnikov, ľudí s dvojakým občianstvom, prípadne osobám inej štátnej príslušnosti, konzervatívcom a ďalším, ktorým za prejavenie vlastných názorov odopreli právo na slobodu", tvrdí komisárka.

Bacheletová navyše poznamenala, že títo väzni sú v Iráne vystavení väčšiemu riziku nákazy koronavírusom, keďže ide o oblasť s najvyšším počtom prípadov nákazy v krajine.

V Iráne doposiaľ zaznamenali 475.674 prípadov nákazy koronavírusom a 27.192 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.