Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán musí pre zhoršujúce sa povodne evakuovať ďalších šesť obcí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Povodne, ktoré západ krajiny zasiahli po rokoch sucha, si podľa vládnych orgánov vyžiadali už 70 obetí na životoch.

Teherán 6. apríla (TASR) - K evakuácii ďalších šiestich obcí museli pre zhoršujúcu sa povodňovú situáciu v provincii Chúzestán na juhozápade Iránu pristúpiť vládne orgány. S odvolaním sa na sobotňajšie informácie iránskej štátnej televízie o tom píše agentúra AP.

Príkaz na začatie ďalšieho kola evakuácií súvisí podľa predstaviteľov miestnej samosprávy s očakávaným pokračovaním lejakov a následným nárastom vodnej hladiny v tejto časti Iránu.

Záchranné tímy už podľa informácií televízie zvážajú miestnych obyvateľov do okolitých úkrytov - vrátane troch vojenských základní. Mladí muži zo zasiahnutých komunít boli požiadaní, aby zostali a pomáhali pri záchranárskych prácach.

Iránsky minister vnútra Abdolrezá Rahmání-Fazlí pre štátnu TV uviedol, že pokračujúcimi povodňami je momentálne ohrozených približne 400.000 obyvateľov provincie. V Chúzestáne bolo doteraz evakuovaných 11 miest a množstvo dedín.

Podľa dostupných informácií záplavy zatiaľ nepoškodili miestny ropný priemysel, ktorý sa na produkcii iránskej ropy podieľa až 80 percentami.

Povodne, ktoré západ krajiny zasiahli po rokoch sucha, si podľa vládnych orgánov vyžiadali už 70 obetí na životoch.

Následky záplav sú podľa agentúry AP zhoršované aj dlhoročným ignorovaním protipovodňových opatrení v tomto regióne, ako aj výstavbou dopravnej infraštruktúry v blízkosti riek.