Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán na protest proti summitu predvolal poľského chargé d'affaires

Irán. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán odovzdal poľskému chargé d'affaires Wojciechovi Unoltovi protestnú nótu, v ktorej požaduje, aby Poľsko nepodporovalo tento nepriateľský krok Spojených štátov proti Teheránu.

Teherán 13. januára (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí si povolalo vedúceho poľskej diplomatickej misie v Teheráne, aby mu tlmočilo protest proti plánovanej medzinárodnej konferencii o Iráne a Blízkom východe, ktorá sa má podľa oznámenia šéfa americkej diplomacie Mikea Pompea konať v polovici februára vo Varšave.

Oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA v nedeľu informovala, že Irán odovzdal poľskému chargé d'affaires Wojciechovi Unoltovi protestnú nótu, v ktorej požaduje, aby Poľsko nepodporovalo tento "nepriateľský krok" Spojených štátov proti Teheránu.

Uvedený zdroj citoval nemenovaného iránskeho činiteľa, ktorý bez bližších podrobností uviedol, že ak sa summit uskutoční, Irán sa uchýli k nešpecifikovanej "protiakcii" zameranej voči Poľsku.

Pompeo je v súčasnosti na turné po krajinách Blízkeho východu a ich predstaviteľom tlmočí protiiránsky postoj Trumpovej administratívy, vysvetľuje agentúra AP. Úmysel usporiadať v dňoch 13.-14. februára medzinárodnú konferenciu v Poľsku oznámil v piatok pred odletom z Káhiry spravodajskej televíznej stanici Fox News.