Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nad smrťou generála smútili v Teheráne tisíce ľudí

Demonštranti pália americkú vlajku počas protestu proti zabitiu generála Solejmáního v uliciach Teheránu 3. januára 2020. Americká armáda zabila v Iraku vysokopostaveného iránskeho generála Kásema Solejmáního. Pri nálete bol okrem Solejmáního zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) ako aj päť ďalších osôb, uvádza agentúra AP. Foto: TASR

Mnohí z nich pálili americké vlajky.

Teherán 4. januára (TASR) - Americké a izraelské vlajky podpaľovali v sobotu v iránskom hlavnom meste Teherán, kde sa zhromaždili tisíce ľudí smútiacich nad stratou popredného vojenského veliteľa Kásema Solejmáního. V predchádzajúci deň ho pri útoku v Iraku zabili americké sily.

"Sme s tebou!" skandovali obyvatelia v návale žiaľu, pričom jednotne mávali rukami. Zhromaždenie sa konalo na teheránskom Palestínskom námestí, uviedol spravodajca tlačovej agentúry AFP.

Solejmáního (62) zabili v piatok americké sily pri nálete v blízkosti medzinárodného letiska v Bagdade, čo šokovalo islamskú republiku a vyvolalo obavy z novej vojny na Blízkom východe.

Solejmání, jeden z najobľúbenejších iránskych verejných predstaviteľov, bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd a dohliadal na zahraničné operácie týchto gárd.

Iránsky najvyšší líder ajatolláh Alí Chameneí v piatok po správe o smrti veliteľa prisľúbil "krutú odplatu" a vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Na sobotňajšom zhromaždení v Teheráne držali muži pútače, ktoré vyzývali na "odplatu", a ženy v čiernom oblečení zvierali portréty Solejmáního aj Chameneího.

Jeden muž s maskou na tvári vyliezol na kamenný pamätník, v rukách držal horiace vlajky USA aj Izraela a ostatní skandovali "Smrť Amerike!" či "Amerika je Veľký Satan!"

"Našou reakciou určite nebude len vypálenie nejakých rakiet či zničenie nejakých amerických základní. Myslím, že našou odplatou bude vymazanie Izraela zo sveta," povedal agentúre AFP jeden zo smútiacich účastníkov zhromaždenia, študent Mílád Nadžafí.

Ďalší smútiaci, Alí Gholina, označil Solejmáního za "najväčšieho muža, akého sme mali".

Pozostatky Solejmáního majú doviezť do Iránu v nedeľu, potom budú nasledovať obrady v mestách Ahváz, Teherán, Mašhad a Kom.

Zabitého generála podľa očakávania uložia do hrobu v utorok 7. januára v jeho domovskom meste Kermán.