Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán naznačil, že prijme kompromisný návrh o jadrovej dohode

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR / AP

V apríli 2021 sprostredkovala Európska únia rozhovory o obnovení dohody pôvodných signatárov. V marci tohto roku viedenské rokovania uviazli, reštartovali ich minulý štvrtok.

Teherán 12. augusta (TASR) - Irán zrejme prijme kompromisný návrh na záchranu jadrovej dohody z roku 2015, ktorý vyjednali tento týždeň vo Viedni a zúčastneným stranám jeho znenie predložil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP, ktorá sa s najnovšími informáciami odvoláva na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA.

"Návrhy Európskej únie sú prijateľné v prípade poskytnutia záruk pre Irán vo viacerých ohľadoch vrátane sankcií," citovala IRNA nemenovaného iránskeho diplomata.

Británia, Čína, Francúzsko, Irán, Nemecko, Rusko a sprostredkovane aj Spojené štáty minulý týždeň nadviazali na prerušené rokovania o oživení dohody. Po štyroch dňoch rokovaní pod patronátom EÚ sa zrodil "finálny" kompromisný návrh. Brusel vyhlásil, že očakáva naň promptnú odpoveď od Teheránu aj Washingtonu.

Irán podpísal pôvodnú dohodu so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou v roku 2015. V rámci nej sa zaviazal obmedziť obohacovanie uránu a pripustiť k tomuto procesu dohľad inšpektorov OSN výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií. V roku 2018 však USA rozhodnutím vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa jednostranne odstúpili od dohody s tým, že by ju mala nahradiť prísnejšia zmluva. Tú sa však nepodarilo vyjednať a Irán po čase začal porušovať svoje záväzky vyplývajúce z pôvodnej dohody.

V apríli 2021 sprostredkovala Európska únia rozhovory o obnovení dohody pôvodných signatárov. V marci tohto roku viedenské rokovania uviazli, reštartovali ich minulý štvrtok.