Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Irán nepodpíše klimatickú dohodu, kým budú v platnosti sankcie

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Irán je zmluvným štátom Rámcového dohovoru OSN o klimatickej zmene (UNFCCC), nepodpísal však klimatickú dohodu dosiahnutú v roku 2015 v Paríži.

Teherán 10. novembra (TASR) - Irán neratifikuje medzinárodnú Parížsku dohodu o cieľoch v oblasti zmierňovania dôsledkov klimatickej zmeny, pokým bude vystavený sankciám. Uviedol to v stredu riaditeľ Iránskej organizácie pre ochranu životného prostredia Alí Saládžege, informuje agentúra AFP.

"Na to, aby Irán túto dohodu podpísal a zaviazal sa ňou, je prvou podmienkou odvolanie tvrdých sankcií," citovala Saládžegeho štátna tlačová agentúra IRNA.

Irán je zmluvným štátom Rámcového dohovoru OSN o klimatickej zmene (UNFCCC), nepodpísal však klimatickú dohodu dosiahnutú v roku 2015 v Paríži, píše AFP.

V tom istom roku Teherán dosiahol dôležitú dohodu s hlavnými veľmocami, zameranú na obmedzenie jeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií. Táto dohoda je ohrozená, odkedy od nej v roku 2018 z rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa odstúpili USA, ktoré na Irán znova zaviedli prísne sankcie, ochromujúce iránsku ekonomiku.

"Naším hlavným odkazom na tomto summite je, aby si krajiny stanovili za prioritu viesť rozhovory o zrušení sankcií voči Iránskej islamskej republike," citovala IRNA Saládžegeho vyjadrenie v Glasgowe, kde sa koná klimatický summit OSN (COP26).