Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán obvinil Izrael zo sabotáže v civilnom jadrovom zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán 23. júna informoval, že sa mu podarilo prekaziť pokus o sabotáž v zariadení Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) v meste Karadž, ležiacom 40 kilometrov západne od Teheránu.

Teherán 6. júla (TASR) - Irán v utorok obvinil Izrael zo sabotáže, ku ktorej došlo v júni v civilnom jadrovom zariadení neďaleko Teheránu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

"Stál za tým sionistický režim, aby demonštroval, že dokáže zastaviť Irán a že s Iránom netreba rokovať," vyhlásil hovorca iránskej vlády Alí Rabíí podľa oficiálnej tlačovej agentúry IRNA.

Rabíí tvrdí, že Izrael sa prostredníctvom pokusu o sabotáž pokúsil zmariť pokračujúce viedenské rozhovory medzi Iránom a svetovými mocnosťami o oživení dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Každý takýto nepriateľský krok však podľa neho len prispeje k posilneniu Iránu.

Irán 23. júna informoval, že sa mu podarilo prekaziť pokus o sabotáž v zariadení Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) v meste Karadž, ležiacom 40 kilometrov západne od Teheránu.

Čo konkrétne sa tam stalo, Teherán neuviedol, avšak zdôraznil, že vďaka prísnym bezpečnostným opatreniam, prijatým po podobných sabotážnych akciách z minulosti, nedošlo k stratám na životoch ani k väčším materiálnym škodám.

Iránske médiá vtedy informovali o nepriateľskej sabotáži, Izrael však ešte konkrétne nespomenuli. Zariadenie v Karadži podľa oficiálnych zdrojov "využíva jadrovú technológiu na zlepšenie kvality pôdy, vody či poľnohospodárskej výroby".

Podľa utorkového vyjadrenia Rabíího bola pri júnovom pokuse o sabotáž poškodená strecha jednej z budov, ktorú bolo potrebné odstrániť za účelom opravy. Škody na zariadení budovy označil za nevýznamné.

K udalosti došlo práve v čase, keď sa diplomati vo Viedni usilujú zachrániť jadrovú dohodu, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť krajín. Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2018 od tejto dohody odstúpil, načo Irán začal porušovať jej ustanovenia.

Podobný incident Irán hlásil naposledy v apríli v podzemnom závode na obohacovania uránu v Natanze, kde došlo k výbuchu v sieti na rozvod elektriny a následnému poškodeniu centrifúg. Hoci sa k zodpovednosti ani v tomto prípade nikto neprihlásil, Teherán z neho takisto obvinil Izrael.