Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán obvinil jadrovú agentúru OSN, že sa podvoľuje tlaku Západu

Hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí (uprostred) počas prehliadky jadrového komplexu Fordú neďaleko iránskeho mesta Qom, južne od Teheránu 9. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Podľa Kamálvandího mocnosti nepravdivo obviňujú Irán z toho, že mu ide o vývoj jadrových zbraní, čím poškodzujú medzinárodnú reputáciu islamskej republiky.

Teherán 26. novembra (TASR) - Irán obvinil Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), že sa podvoľuje tlaku západných krajín a zaujíma nespravodlivý postoj voči Teheránu. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Toto obvinenie zaznelo len niekoľko dní pred plánovanými rozhovormi o obnovení dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015, ktoré sa majú začať v pondelok vo Viedni.

"Taká je realita. MAAE nepristupuje k Iránu tak, akoby mala," vyhlásil vo štvrtok večer hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí. Zdôvodnil to tým, že dozorná jadrová agentúra OSN je "pod vplyvom mocných krajín", ktoré "ju financujú a vyvíjajú na ňu tlak".

Podľa Kamálvandího mocnosti nepravdivo obviňujú Irán z toho, že mu ide o vývoj jadrových zbraní, čím poškodzujú medzinárodnú reputáciu islamskej republiky. Teherán sa však podľa neho snaží len uplatniť svoje právo na mierové využívanie atómovej energie.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi tento týždeň po návšteve Teheránu uviedol, že jeho rozhovory s iránskymi predstaviteľmi boli konštruktívne a intenzívne, ale nepriniesli očakávaný pokrok pri riešení sporných otázok.

Dohodu s Iránom o obmedzení jeho nukleárneho programu výmenou za uvoľnenie sankcií dosiahli Spojené štáty, Čína, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Británia v roku 2015. Vtedajší americký prezident Donald Trump však od nej v roku 2018 odstúpil a opätovne uvalil na Irán sankcie, ktoré Washington predtým v rámci tejto dohody zrušil. Teherán odvtedy tiež upustil od plnenia mnohých svojich záväzkov.

Rozhovory o obnovení dohody sa začali ešte v apríli vo Viedni po tom, čo Trumpov nástupca v Bielom dome Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť obnovené sankcie. Rokovania sú prerušené od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby, ktoré sa skončili víťazstvom ultrakonzervatívneho kandidáta Ebráhíma Raísího.