Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Irán obviňuje Izrael z útoku dronmi a hrozí odvetou

Izraelská vojačka, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podrobností o útoku v Isfaháne, ku ktorému došlo v sobotu okolo 23.30 h miestneho času, je aj niekoľko dní po udalosti stále málo.

Dubaj 2. februára (TASR) - Irán vo štvrtok obvinil Izrael z útoku s použitím dronu, ktorého terčom sa cez víkend stal komplex dielní iránskeho ministerstva obrany v meste Isfahán. Irán súčasne upozornil, že si "vyhradzuje legitímne a prirodzené právo" na odvetu.

S odvolaním sa na list iránskej misie pri OSN o tom informovala agentúra AP. V liste sa však neuvádza, či má Irán na podporu svojich tvrdení dôkazy, a keď, tak aké.

Izraelskí predstavitelia sa k obvineniam odmietli vyjadriť, dodala AP.

Podrobností o útoku v Isfaháne, ku ktorému došlo v sobotu okolo 23.30 h miestneho času, je aj niekoľko dní po udalosti stále málo.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že bol spáchaný "kvadrokoptérami vybavenými bombami".

Kvadrokoptéry, ktorých názov je odvodený od toho, že majú štyri rotory, zvyčajne operujú na krátke vzdialenosti a sú ovládané na diaľku.

Iránska štátna televízia neskôr odvysielala zábery trosiek z dronov, ktoré sa podobali na komerčne dostupné kvadrokoptéry.

Zatiaľ nie je jasné, čo vyrábala dielňa, ktorá dostala pri útoku zásah. V liste iránskej misie OSN sa uvádza, že šlo o "komplex dielní iránskeho ministerstva obrany".

List adresovaný generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a Bezpečnostnej rade svetovej organizácie obsahuje aj varovanie, že Teherán by mohol na útok odpovedať.

AP pripomína, že Izrael sa len zriedka hlási k operáciám, ktoré vykonávajú jeho tajné vojenské jednotky alebo spravodajská agentúra Mosad.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý nedávno opäť nastúpil do premiérskeho kresla, však dlhodobo považuje Irán za najväčšie ohrozenie židovského štátu.

Šéf iránskej diplomatickej misie pri OSN sa v liste sťažoval aj na Mychajla Podoľaka, poradcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý po útoku v Iráne tweetoval: "Výbušná noc v Iráne... (kde je) výroba dronov a rakiet, ropné rafinérie. Ukrajina vás pritom varovala."

Podoľak narážal na drony iránskej výroby, ktoré Rusko vo svojej vojne proti Ukrajine využíva na útoky na elektrárne a civilné objekty, objasnila AP.