Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán odložil nový súdny proces s Britkou odsúdenou za špionáž

Na nedatovanej snímke je Britka Nazanin Zaghariová-Ratcliffová, ktorá má iránsky pôvod. Foto: TASR/AP

Vo väzbe alebo v domácom väzení už strávila viac ako štyri roky.

Teherán 13. septembra (TASR) - Irán presunul na neskorší termín nový súdny proces so zadržiavanou britskou humanitárnou pracovníčkou iránskeho pôvodu Nazanin Zaghariovou-Ratcliffovou, ktorý sa mal začať v nedeľu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na manžela Zaghariovej-Ratcliffovej.

"Áno, dnešné pojednávanie bolo odložené," povedal Richard Ratcliffe pre AFP v Londýne. Dodal, že jej iránskemu právnikovi bolo oznámené, že "prípad sa dnes nekoná".

Zaghariová-Ratcliffová (41) si vo väzení v Iráne odpykáva päťročný trest za údajnú špionáž. Vo väzbe alebo v domácom väzení už strávila viac ako štyri roky.

Zatkli ju na teheránskom letisku po súkromnej návšteve rodičov v apríli 2016. Bola obvinená zo sprisahania, spolupráce so západnými spravodajskými agentúrami a špionáže, čoho sa mala dopustiť tým, že počas návštevy Iránu viedla vzdelávací kurz pre novinárov. Odsúdili ju v januári 2018. Iránsky súdny tribunál voči nej v utorok vzniesol nové obvinenie.

Zaghariová-Ratcliffová, ktoré obvinenia zo špionáže odmieta, vyhlásila, že je "čím ďalej jasnejšie", že Irán ju zadržiava ako "rukojemníčku".

Poslankyňa britského parlamentu Tulip Siddiqová, ktorá hovorila s manželom zadržiavanej humanitárnej pracovníčky, na Twitteri napísala, že Zaghariová-Ratcliffová je "pociťuje úľavu, je znechutená, vystresovaná a nahnevaná", keďže s ňou opäť raz zaobchádzajú ako s predmetom vyjednávania.