Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán odmieta ocenenie filmu tvorcov v Cannes ako politické

Pohľad cez logo Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes. Foto: TASR/AP

Film predstavuje "skreslený obraz iránskej spoločnosti a otvorene uráža vieru šiitov", uviedla organizácia vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Teherán 30. mája (TASR) - Irán v pondelok kritizoval rozhodnutie poroty filmového festivalu v Cannes, ktorá ocenila film o sériovom vrahovi prostitútok v iránskom posvätnom meste. Irán toto rozhodnutie označil za "neobjektívne a politické".

Vyznamenaným bol film Holy Spider, ktorý si z Cannes odniesol cenu za najlepší ženský herecký výkon udelenú Zar Amír Ebrahímíovej, ktorá pochádza z Iránu, ale momentálne žije v exile vo Francúzsku.

V tomto príbehu Ebrahímíová hrala novinárku, ktorá sa usiluje vyšetriť sériové vraždy prostitútok v posvätnom iránskom meste Mašhad.

Ako námet pre film poslúžil skutočný príbeh muža z iránskej robotníckej triedy, ktorý začiatkom roku 2000 zabíjal prostitútky a stal sa známym ako "pavúčí vrah".

Iránska filmárska organizácia, ktorá je pridružená k ministerstvu kultúry, sa ohradila proti oceneniu tohto filmu. Obvinila festivalovú porotu, že sa "dopustila neobjektívneho a politického činu, keď ocenila falošný a nechutný film".

Film predstavuje "skreslený obraz iránskej spoločnosti a otvorene uráža vieru šiitov", uviedla organizácia vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Podľa neho film "ide rovnakou cestou ako Salman Rushdie vo svojich Satanských veršoch".

Iránska organizácia narážala na britsko-amerického spisovateľa indického pôvodu, ktorý za spomínané dielo získal prestížnu Bookerovu cenu.

Vtedajší iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní v roku 1989 označil Rushdieho dielo za "rúhačské" a vydal fatvu - náboženský edikt, v ktorom vyzval na vraždu tohto autora.