Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Irán odmietol správu MAAE o zvýšení množstva vysoko obohateného uránu

Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Na zvýšenú produkciu upozornil v utorok členské štáty MAAE generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi.

Teherán 27. decembra (TASR) – Riaditeľ Iránskej organizácie pre atómovú energiu Mohammad Eslámí odmietol závery správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), podľa ktorej prudko stúpla produkcia vysoko obohateného uránu. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.

"Svoje aktuálne aktivity vykonávame v rámci (platných) pravidiel," citovala Eslámího v stredu iránska tlačová agentúra ISNA.

Na zvýšenú produkciu upozornil v utorok členské štáty MAAE generálny riaditeľ organizácie Rafael Grossi. Irán pritom výrobu v polovici tohto roka znížil.

Irán koncom novembra oznámil zvýšenie produkcie v nukleárnych zariadeniach Natanz a Fordú. Inšpektori MAAE to následne overili počas návštev 19. a 24. decembra.

Tieto závody od konca novembra vyprodukovali približne deväť kilogramov uránu obohateného na 60-percentnú čistotu. Počas predchádzajúcich mesiacov to boli zhruba tri kilogramy mesačne.

Na výrobu jadrovej bomby je potrebné obohatenie uránu na najmenej 80 percent. Iránski predstavitelia neustále tvrdia, že nemajú v úmysle vyrábať nukleárne zbrane.

Medzinárodná dohoda z roku 2015 umožňuje Iránu obohacovať urán iba na štyri percentá. Teherán však dohodu začal porušovať v roku 2018 po tom, ako od nej odstúpili Spojené štáty.