Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Irán odsúdil dvoch mužov za špionáž pre Izrael, Nemecko a Britániu

Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

V júli Irán popravil za špionáž bývalého zamestnanca iránskeho ministerstva obrany, ktorý údajne pracoval pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

Teherán 11. augusta (TASR) - Irán v utorok oznámil, že tamojšie súdy odsúdili dvoch mužov na desať rokov väzenia za špionáž pre Izrael, Nemecko a Britániu. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Gholám-Hosejn Mohsení Ežeí uviedol, že jedným z odsúdených je spolupredseda iránsko-rakúskeho zväzu priateľstva Masúd Mosáheb. Druhým je Šahrám Šírchání.

Mosáheb údajne v utajení pracoval pre izraelskú a nemeckú tajnú službu, ktorým poskytoval informácie o nukleárnych a balistických projektoch. Šírchání údajne pracoval pre britské spravodajstvo, pre ktoré získaval "citlivé informácie" z iránskeho bankového a obranného sektora.

Ežeí dodal, že bezpečnostné zložky zadržali ďalších päť zamestnancov ministerstva zahraničných vecí a energetických spoločností, píše agentúra AP.

V júli Irán popravil za špionáž bývalého zamestnanca iránskeho ministerstva obrany, ktorý údajne pracoval pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA), a takisto jedného člena iránskych revolučných gárd. Ten mal Spojeným štátom poskytnúť informácie, ktoré v januári tohto roku viedli k zabitiu významného iránskeho generála Kásema Solejmáního, dodala AP.