Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán odsúdil humanitárneho pracovníka na tresty väzenia a bičovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Irán v posledných rokoch zadržal viacero cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom, ktoré následne obvinil zo špionáže alebo iných trestných činov súvisiacich s bezpečnosťou štátu.

Teherán 10. januára (TASR) - Súd v Iráne odsúdil belgického humanitárneho pracovníka na 40 rokov väzenia a 74 rán bičom. V procese za zatvorenými dverami bol 41-ročný Olivier Vandecasteele usvedčený zo špionáže. Podľa agentúry AP o tom v utorok informovali iránske štátne médiá.

Vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke iránskeho ministerstva spravodlivosti sa špecifikuje, že revolučný súd odsúdil Belgičana na 12,5 roka väzenia za špionáž; ďalších 12,5 roka dostal za spoluprácu s nepriateľskými vládami a 12,5 roka za pranie špinavých peňazí.

Okrem toho Vandecasteele dostal pokutu milión dolárov a trest 2,5 roka väzenia za pašovanie peňazí, dodala AP, na ktorú sa odvoláva agentúra TASR.

Podľa iránskych zákonov by Vandecasteele mohol byť prepustený na slobodu po 12,5 roku väzenia.

Na stránke iránskeho ministerstva spravodlivosti sa píše, že proti rozsudkom sa možno odvolať.

Vandecasteeleho rodina v decembri uviedla, že je už niekoľko mesiacov zadržiavaný v iránskom väzení a drží hladovku. Dodala, že mu bol odopretý kontakt s právnikom, ktorého si zvolil, a že trpí vážnymi zdravotnými problémami.

Irán nezverejnil podrobnosti o obvineniach voči Vandecasteeleovi. Nie je preto jasné, či súvisia s protivládnymi protestmi, ktoré krajinu sužujú už niekoľko mesiacov, alebo s pokračujúcou skrytou vojnou s Izraelom a USA, ktorá má formu útokov na sporný iránsky jadrový program.

Irán v posledných rokoch zadržal viacero cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom, ktoré následne obvinil zo špionáže alebo iných trestných činov súvisiacich s bezpečnosťou štátu. Súdne procesy s nimi boli neverejné.

Kritici obviňujú Irán, že využíva takýchto väzňov ako "žolíkovú" kartu pri vyjednávaní so Západom, čo iránski predstavitelia popierajú.