Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán ohlásil odvetné opatrenia v reakcii na rezolúciu MAAE

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Dozorná agentúra OSN už dlhší čas neúspešne žiada Teherán o zodpovedanie otázok, ktoré sa týkajú nálezu nedeklarovaného jadrového materiálu v troch iránskych lokalitách.

Teherán 21. novembra (TASR) - Irán ohlásil odvetné opatrenia v reakcii na rezolúciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) z minulého týždňa, ktorá kritizuje nedostatočnú spoluprácu Teheránu s touto dozornou agentúrou OSN. TASR informuje na základe pondelkovej správy agentúry AFP.

"V odozve na nedávne činy troch európskych krajín a Spojených štátov, čo sa týka prijatia rezolúcie proti Iránu, prijala Iránska organizácia pre atómovú energiu (AEOI) isté počiatočné rozhodnutia," povedal v nedeľu večer hovorca ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání.

Nespresnil, o aké opatrenia ide, uviedol však, že ich implementácia sa zrealizovala v prítomnosti inšpektorov MAAE v podzemných zariadeniach na obohacovanie uránu Fordú a Natanz.

Kanaání tiež naznačil, že ďalšia návšteva delegácie MAAE v Iráne bude možno zrušená. Odôvodnil to slovami, že táto cesta bola schválená v rámci dohody s MAAE, avšak Teherán teraz podľa jeho slov podnikne kroky v súlade s novovzniknutou situáciou.

Rada guvernérov MAAE schválila minulý štvrtok rezolúciu, ktorej návrh predložili Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Nemecko. Ide už o druhú rezolúciu MAAE kritickú voči Iránu v priebehu posledných šiestich mesiacov.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v sobotu rezolúciu MAAE odsúdil. Štvoricu uvedených krajín obvinil z vyvíjania "maximálneho tlaku" na Teherán.

Dozorná agentúra OSN už dlhší čas neúspešne žiada Teherán o zodpovedanie otázok, ktoré sa týkajú nálezu nedeklarovaného jadrového materiálu v troch iránskych lokalitách. MAAE očakáva od Iránu dôveryhodné vysvetlenia, vrátane umožnenia prístupu do týchto lokalít aj odberu vzoriek.