Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán opäť zadržal a neskôr prepustil dva americké námorné drony

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Incident potvrdil v piatok aj hovorca amerického námorníctva Timothy Hawkins, no bezprostredne odmietol poskytnúť podrobnosti.

Teherán 2. septembra (TASR) - Irán vo štvrtok zadržal dve americké bezposádkové prieskumné plavidlá v Červenom mori a následne ich prepustil. V piatok to oznámila iránska štátna televízia, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Incident potvrdil v piatok aj hovorca amerického námorníctva Timothy Hawkins, no bezprostredne odmietol poskytnúť podrobnosti.

Iránska štátna televízia zverejnila zábery najmenej jedného námorného dronu na palube lode. Uviedla, že iránsky torpédoborec Džamaran objavil vo štvrtok "na medzinárodných námorných trasách niekoľko opustených bezposádkových špionážnych plavidiel".

"Po dvoch varovaniach americkému torpédoborcu, aby sa predišlo možným incidentom, zadržal Džamaran dve plavidlá," oznámila iránska štátna televízia. Po zabezpečení medzinárodnej námornej trasy iránsky torpédoborec vypustil plavidlá v bezpečnej oblasti.

Agentúra AP pripomína, že ide už o druhý podobný incident v období, keď sa svetové mocnosti snažia s Iránom obnoviť jadrovú dohodu. V utorok zadržala loď Iránskych revolučných gárd v Perzskom zálive americké bezposádkové prieskumné plavidlo. Prepustili ho po tom, ako na miesto incidentu zamierili americká vojenská loď a vrtuľník.