Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K obetiam z boeingu s dvojakým občianstvom sa hlási Irán

Na snímke záchranári na mieste havarovaného ukrajinského lietadla v Teheráne 8. januára 2020. Haváriu lietadla ukrajinských aerolínií so 180 ľuďmi na palube, ktoré sa v stredu zrútilo v iránskej metropole Teherán, nikto neprežil. Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Foto: TASR/AP

Incident sa odohral 8. januára pri Teheráne, pričom zahynuli všetci pasažieri aj členovia posádky.

Dubaj 20. januára (TASR) - Irán považuje pasažierov s dvojakým občianstvom, ktorí sa nachádzali na palube omylom zostreleného ukrajinského dopravného lietadla, za svojich štátnych príslušníkov. Dnes to vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí Iránu.

Incident sa odohral 8. januára pri Teheráne, pričom zahynuli všetci pasažieri aj členovia posádky. Mnohí zo 176 obetí katastrofy boli Iránci s dvojakým občianstvom, ktoré však Irán neuznáva, informuje tlačová agentúra Reuters. Kanada mala na palube 57 občanov.

"Kanadu sme informovali, že Teherán považuje osoby s dvojakým občianstvom, ktoré prišli o život pri havárii, za iránskych občanov. Irán oplakáva ich smrť," uviedol hovorca iránskeho rezortu diplomacie Abbás Músaví na tlačovej konferencii odvysielanej tamojšou štátnou televíznou stanicou.

Kanadský minister zahraničných vecí Francois-Philippe Champagne minulý týždeň v stredu iránsky postoj k dvojakému občianstvu zavrhol ako "nezmysel". Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok uviedol, že predmetný problém v skutočnosti ani nie je preberaný, pretože Iránci uznali dôležitosť želania dotknutých rodín.

Keď po katastrofe lietadla vypukli v Iráne protesty, britského veľvyslanca v Teheráne tam nakrátko zadržali. Iránske úrady uviedli, že diplomat sa zúčastnil na "ilegálnom" zhromaždení, zatiaľ čo on sám tvrdí, že bol na tryzne za obete nešťastia. Londýn jeho zadržanie skritizoval.

"Irán rešpektuje všetkých zahraničných diplomatov pôsobiacich v krajine, pokiaľ neporušujú medzinárodné zákony," poznamenal Músaví na margo zadržania Brita.

Predseda vyšetrovacej komisie iránskeho úradu civilného letectva medzitým vyhlásil, že Teherán sa snaží analyzovať čierne skrinky z inkriminovaného boeingu a možno ich odovzdá Ukrajine alebo Francúzsku. Iránski predstavitelia informovali, že zapisovače údajov sa pri nehode poškodili, ale sú použiteľné.