Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Irán označil návštevu Rafaela Grossiho za úspech

Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. Foto: TASR/AP

Grossiho stretnutia viedli k veľmi významnému diplomatickému úspechu a k veľmi významnému technickému úspechu, povedal novinárom hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Teherán 22. februára (TASR) - Za úspech označil v pondelok Irán víkendovú návštevu generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho v krajine, informovala agentúra AFP.

Grossiho stretnutia "viedli k veľmi významnému diplomatickému úspechu a k veľmi významnému technickému úspechu", povedal novinárom hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde.

Grossi priletel v sobotu do Iránu s cieľom pokúsiť sa presvedčiť tamojších predstaviteľov, aby mohli medzinárodní inšpektori pokračovať vo svojej doterajšej práci.

Islamská republika totiž na základe zákona prijatého v decembri iránskym parlamentom prestane od 23. februára uplatňovať tzv. dodatočný protokol k jadrovej dohode so svetovými mocnosťami. Ten inšpektorom MAAE priznával rozsiahle právomoci vykonávať kontroly na území Iránu.

Grossi v nedeľu večer po ukončení rokovaní v Teheráne oznámil, že Irán a MAAE dospeli k dočasnej dohode, ktorá umožní pokračovanie inšpekcií v iránskych jadrových zariadeniach, hoci v obmedzenej podobe.

"Dospeli sme k rozumnému výsledku," povedal Grossi novinárom po prílete do Viedne.

Na základe dočasnej dohody bude síce prístup medzinárodných inšpektorov do iránskych jadrových zariadení od 23. februára obmedzený, avšak umožní im pokračovať v práci.

"Prístup bude menší, ale budeme stále schopní udržať si potrebnú úroveň monitorovania a verifikácie," vyjadril sa Grossi. Podľa jeho slov bude dočasná "technická" dohoda v platnosti tri mesiace.

Neuviedol pritom, ako konkrétne bude činnosť inšpektorov v Iráne obmedzená oproti súčasnému stavu, ani či dôjde k zníženiu ich počtu, píše agentúra AP.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf predtým vyhlásil, že v iránskych jadrových zariadeniach dôjde vypnutiu kamier MAAE.