Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán označil rezolúciu MAAE za politické a nekonštruktívne rozhodnutie

Na archívnej snímke z 8. augusta 2005 inšpektor Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) rozmiestňuje monitorovacie zariadenia v iránskom zariadení na obohacovanie uránu pri iránskom meste Isfahán. Foto: TASR/AP

Proti prijatiu rezolúcie MAAE hlasovali na stretnutí Rady guvernérov iba Rusko a Čína, pripomína AFP.

Teherán 9. júna (TASR) - Irán odsúdil rezolúciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), kritizujúcu Teherán za to, že s touto organizáciou dostatočne nespolupracuje. Teherán rezolúciu označil za "politickú" a "nekonštruktívnu", vyplýva z vyhlásenia iránskeho ministerstva zahraničných vecí. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Irán odsudzuje prijatie rezolúcie navrhnutej Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom a Nemeckom na stretnutí Rady guvernérov MAAE ako politické, nekonštruktívne a nesprávne rozhodnutie," uviedol iránsky rezort diplomacie.

Predmetná rezolúcia bola prijatá po tom, ako Irán s MAAE nespolupracoval pri objasnení otázok v súvislosti s jadrovým materiálom, ktorý sa predtým našiel v troch lokalitách – v Maríváne, vo Varámine a v Turkúzábáde.

Proti prijatiu rezolúcie MAAE hlasovali na stretnutí Rady guvernérov iba Rusko a Čína, pripomína AFP.

"Prijatie rezolúcie, ktorá je založená na unáhlenej a nevyváženej správe generálneho riaditeľa MAAE (Rafaela Grossiho) a na nepravdivých a vymyslených informáciách sionistického režimu (Izraela), iba oslabí spoluprácu medzi Iránskou islamskou republikou a agentúrou," píše sa vo vyhlásení iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Teherán uviedol, že podnikol recipročné kroky pre neobjektívny prístup agentúry, vrátane inštalácie moderných odstrediviek a vypnutia kamier MAAE.

Iránske štátne médiá už vo štvrtok napísali, že Irán vypol v jednej zo svojich jadrových elektrární dve monitorovacie kamery MAAE.

USA, Británia, Francúzsko a Nemecko po prijatí rezolúcie vyzvali Irán, aby si plnil svoje zákonné povinnosti.