Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán označil výpadok prúdu v jadrovom zariadení za dôsledok terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len v sobotu Irán oznámil, že v závode Natanz uviedol do činnosti kaskádu 164 pokročilých centrifúg, ktoré rýchlejšie obohacujú urán, čím opäť porušil svoje záväzky z jadrovej dohody.

Dubaj/Teherán 12. apríla (TASR) - Irán označil v nedeľu výpadok prúdu vo svojom podzemnom závode na obohacovania uránu Natanz za čin "nukleárneho terorizmu". Incident zvýšil napätie v regióne v čase, keď svetové veľmoci a Teherán pokračujú v rokovaniach o tzv. jadrovej dohode, uviedla agentúra AP.

Hoci sa k zodpovednosti nikto neprihlásil, podozrenie padlo na Izrael, kde viaceré médiá informovali o kybernetickom útoku vykonanom izraelskou tajnou službou, ktorý spôsobil výpadok elektriny v iránskom zariadení.

O tom, čo sa v závode Natanz v strednom Iráne v nedeľu skoro ráno odohralo, je známych len málo detailov. Teherán pôvodne oznámil, že tam došlo k výpadku prúdu spôsobenému problémom v elektrickej sieti.

Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí neskôr v štátnej televízii síce incident bližšie neobjasnil, jeho vyjadrenie však naznačilo závažné narušenie prevádzky, píše AP.

"Iránska islamská republika odsudzuje tento zúfalý krok, zdôrazňuje však potrebu toho, aby sa medzinárodné organizácie postavili proti tomuto nukleárnemu terorizmu,"
vyhlásil Sálehí. Irán chce podľa jeho slov "významne zlepšiť" svoju jadrovú technológiu a súčasne sa snaží o zrušenie medzinárodných sankcií.

Závod Natanz už bol v minulosti terčom sabotáže. Prevádzku tamojších centrifúg narušil počítačový vírus Stuxnet, ktorý bol odhalený v roku 2010 a je všeobecne považovaný za spoločný americko-izraelský výtvor, pričom vlani v júli tam došlo k záhadnému výbuchu, ktorý neskôr iránske úrady označili za sabotáž. Irán okrem toho obvinil Izrael z novembrového zabitia vedca, ktorý pred desaťročiami naštartoval vojenský nukleárny program islamskej republiky.

Len v sobotu Irán oznámil, že v závode Natanz uviedol do činnosti kaskádu 164 pokročilých centrifúg, ktoré rýchlejšie obohacujú urán, čím opäť porušil svoje záväzky z jadrovej dohody.