Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Irán oznámil pokrok pri obohacovaní uránu vo svojich zariadeniach

Na archívnej snímke závod na obohacovania uránu Natanz v Iráne. Foto: TASR/AP

Irán v januári 2021 uviedol, že pracuje na obohatení uránu na 20 percent, čo výrazne presahuje dohodnutú úroveň 3,67 percenta v rámci dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015.

Viedeň 11. júla (TASR) - Irán počas víkendu oznámil technické pokroky pri obohacovaní uránu vo svojich zariadeniach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že Teherán začal "napájať kaskádu centrifúg" v závode na obohacovanie paliva Fordú, ktorý bol nedávno modernizovaný. Irán v nedeľu potvrdil, že dodáva plyn do centrifúg, o čom informoval agentúru MAAE "najmenej pred dvoma týždňami", povedal Behrúz Kamálvandí, zástupca vedúceho Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI).

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi v najnovšej správe uviedol, že posledné kroky Iránu v závode v horách južne od Teheránu boli overené.

Irán v januári 2021 uviedol, že pracuje na obohatení uránu na 20 percent, čo výrazne presahuje dohodnutú úroveň 3,67 percenta v rámci dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015. Zároveň popiera snahu o výrobu jadrových zbraní.

Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody s Iránom v roku 2018 v čase úradu prezidenta Donalda Trumpa a znovu naň uvalili sankcie. Irán potom viedol priame rozhovory so zvyšnými stranami dohody, ale rokovania sú od marca v slepej uličke.

Iránsky jadrový program bude na programe utorkovej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli a v piatok v Saudskej Arábii.

"Moja administratíva bude naďalej zvyšovať diplomatický a ekonomický tlak, kým Irán nebude pripravený vrátiť sa k dodržiavaniu jadrovej dohody z roku 2015," napísal Biden v sobotňajšom vydaní denníka The Washington Post.

Izraelský premiér Jair Lapid v nedeľu povedal, že návšteva sa „zameria predovšetkým na otázku Iránu“, pričom vyzval na „rozhodnú“ reakciu voči jadrovým ambíciám Teheránu.