Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Irán oznámil vznik námornej aliancie, súčasťou bude aj Saudská Arábia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iránski predstavitelia už skôr oznámili, že po marcovom námornom cvičení s Ruskom a Čínou plánujú do aliancie zapojiť aj ďalšie štáty.

Teherán 3. júna (TASR) - Vysoko postavený iránsky veliteľ v sobotu oznámil vytvorenie novej námornej aliancie v Perzskom zálive, ktorú tvoria Irán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE), Omán, Katar, Irak a India.

TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

"Čoskoro budeme svedkami oslobodenia nášho regiónu od nepovolených síl. Obyvatelia regiónu budú hrať dominantnú úlohu v oblasti bezpečnosti nasadením vlastného vojska," povedal veliteľ iránskeho námorníctva Šahrám Irání. Príslušné partnerské krajiny bezprostredne toto spojenectvo nepotvrdili.

Oznámenie nadväzuje na nedávne zblíženie sa medzi bývalými rivalmi Iránom a Saudskou Arábiou, ktoré podľa odborníkov prinieslo významné strategické zmeny v regióne.

Iránski predstavitelia už skôr oznámili, že po marcovom námornom cvičení s Ruskom a Čínou plánujú do aliancie zapojiť aj ďalšie štáty. Irán rozšíril svoje partnerstvo s týmito krajinami vzhľadom na medzinárodné sankcie, ktorým čelí.

Spojené štáty, úhlavný nepriateľ Iránu, majú v Perzskom zálive tiež silnú námornú prítomnosť. Zo svojej základne v ostrovnom štáte Bahrajn hliadkuje v medzinárodných vodách regiónu Piata flotila USA a pravidelne kontroluje lode, či sa nepodieľajú na ilegálnych dodávkach zbraní.

Vojenské incidenty v Perzskom zálive pravidelne vyvolávajú prudké politické napätie. Najmä Hormuzský prieliv, 55 kilometrov široká úžina medzi Iránom a Ománom - sa považuje za jednu z najdôležitejších námorných trás pre globálny vývoz ropy.