Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Irán oznámil, že obohatil vyše 210 kg uránu na 20-percentnú úroveň

Na archívnej snímke závod na obohacovania uránu Natanz v Iráne. Foto: TASR/AP

Na základe záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody z roku 2015, známej tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), môže Irán obohacovať urán najviac na úroveň 3,67 percenta.

Teherán 5. novembra (TASR) - Irán v piatok oznámil, že obohatil už viac ako 210 kg uránu na 20-percentnú úroveň. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI).

Na základe záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody z roku 2015, známej tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), môže Irán obohacovať urán najviac na úroveň 3,67 percenta. Urán obohatený nad 90 percent môže byť použitý na výrobu jadrových zbraní, píše AP.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) v stredu oznámila, že rozhovory medzi svetovými mocnosťami a Teheránom o obnovení iránskej jadrovej dohody sa začnú 29. novembra vo Viedni.

Irán podpisom dohody v roku 2015 s Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA dosiahol zrušenie medzinárodných sankcií výmenou za utlmenie svojich jadrových aktivít. Spojené štáty pod vedením vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa však od dohody v roku 2018 odstúpili a následne opäť uvalili voči Teheránu sankcie.

Irán po tomto Trumpovom kroku začal postupne porušovať svoje záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody, čo sa týka aj obohacovania uránu na vyššiu úroveň.