Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán oznámil, že závod v Natanze v nedeľu zasiahol menší výbuch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri incidente nebol nikto zranený a nedošlo ani ku kontaminácii životného prostredia.

Teherán 12. apríla (TASR) - Iránska agentúra pre atómovú energiu (AEOI) v pondelok oznámila, že podzemný závod na obohacovanie uránu v Natanze v nedeľu zasiahol "menší výbuch", informovala agentúra AFP. Iránska vláda predtým vinu za haváriu pripísala Izraelu.

Hovorca AEOI Behrúz Kamálvandí povedal, že v sieti na rozvod elektriny nastala "menšia explózia". Poškodené časti sa dajú podľa neho rýchlo opraviť.

AEOI v nedeľu informovala o havárii v závode na obohacovanie uránu v Natanze. Pri incidente nebol nikto zranený a nedošlo ani ku kontaminácii životného prostredia.

Hoci sa k zodpovednosti za tento čin nikto neprihlásil, podozrenie padlo na Izrael, kde viaceré médiá informovali o kybernetickom útoku vykonanom izraelskou tajnou službou, ktorý spôsobil výpadok elektriny v iránskom zariadení.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok v štátnej televízii pripísal vinu priamo Izraelu. Nemecko vyjadrilo v pondelok v súvislosti s incidentom znepokojenie.

Incident, z ktorého Irán obvinil Izrael, podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa citovaného agentúrou AFP "nie je pozitívnym prínosom" pre prebiehajúce rozhovory zamerané na oživenie tzv. jadrovej dohody. Rokovania sa začali minulý týždeň a v utorok budú pokračovať vo Viedni.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo presvedčenie, že nedeľňajší incident v závode v Natanze "nezničí" pokrok dosiahnutý v rozhovoroch, píše AFP.