Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Irán oznámil, že neúmyselne zostrelil ukrajinské lietadlo

Na snímke fotografia jednej z obetí havarovaného lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) neďaleko Teheránu počas vigílie 9. januára 2020 v Toronte. Stovky ľudí sa vo štvrtok neskoro večer zišli v kanadskom Toronte, aby si uctili pamiatku 176 obetí havárie ukrajinského dopravného lietadla, ktoré sa v stredu ráno zrútilo pri iránskom hlavnom meste Teherán. Obdobné pietne zhromaždenia sa konali aj v Ottawe a Montreale, pričom kanadský premiér Justin Trudeau si uctil obete položením venca pred parlamentom v Ottawe. Foto: TASR/AP

Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil.

Teherán 11. januára (TASR) – Irán dnes priznal, že jeho armáda "neúmyselne" zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo. Pri tragédii neďaleko Teheránu zahynulo v stredu všetkých 176 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátne médiá. Podľa Iránu nešťastie spôsobila "ľudská chyba".

Podľa vyhlásenia, z ktorého citovali štátne médiá, sa ukrajinské lietadlo omylom považovalo za "nepriateľský cieľ" po tom, ako zmenilo smer k "citlivému vojenskému stredisku" iránskych revolučných gárd. Podľa príslušného vyhlásenia boli v tom čase Iránci "v stave najvyššej pohotovosti". Agentúra AP pripomenula, že krajina má napäté vzťahy so Spojenými štátmi.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že zostrelenie lietadla spôsobila "ľudská chyba". Teherán sa za tragédiu ospravedlnil s tým, že svoje systémy zmodernizuje, aby sa takýmto "chybám" v budúcnosti zabránilo. Uviedol tiež, že osoby zodpovedné za tragédiu budú trestne stíhané.

Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil.

Medzi obeťami boli dvaja Ukrajinci a deväť ukrajinských členov posádky, 82 iránskych občanov, najmenej 57 Kanaďanov, desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti. Kanadská vláda pôvodne oznámila, že pri nehode zahynulo 63 jej občanov.

Spojené štáty a Kanada tvrdili, že podľa špionážnych informácií Irán zasiahol Boeing 737-800 leteckej spoločnosti UIA raketou, zrejme omylom. Teherán toto tvrdenie niekoľko dní odmietal.