Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najmenej päť životov si vyžiadal pád budovy v Iráne

Muž stojí v troskách desaťposchodovej komerčnej budovy vo výstavbe, ktorá sa zrútila v meste Ábádán na juhozápade Iránu 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Úrady sa pre vysoký počet uviaznutých osôb obávajú, že počet obetí by sa mohol ešte výrazne zvýšiť.

Teherán 23. mája (TASR) - Prinajmenšom päť ľudí zahynulo, 27 ďalších utrpelo zranenia a približne 80 ďalších osôb je stále uväznených pod troskami nedokončenej budovy, ktorá sa v pondelok zrútila na juhozápade Iránu. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnych úradov o tom informovali agentúry AP a AFP.

"Časti desaťposchodovej budovy Metropol, ktorá sa nachádza v Ábádáne, hlavnom meste provincie Chúzistán, sa zrútili," informovala iránska štátna televízia s tým, že budove v tom čase prebiehali stavebné práce.

Viacerí zo zranených sú v kritickom stave. Podľa miestnej pobočky Červeného polmesiaca je pritom pod troskami stále prinajmenšom 80 ľudí. Do pátracej akcie boli nasadené aj záchranárske psy, uvádza AFP. Záchranárske tímy prišli aj z okolitých miest.

Úrady sa pre vysoký počet uviaznutých osôb obávajú, že počet obetí by sa mohol ešte výrazne zvýšiť.

Budova sa nachádza na najrušnejšej ulici Ábádánu, kde podľa štátnej televízie prevládajú najmä zdravotnícke zariadenia a budovy, či rôzne podniky a kancelárie.

Príčina zrútenia tejto budovy, ku ktorému došlo počas piesočnej búrky, nebola bezprostredne známa; vyšetrujú ju však už príslušné úrady. V súvislosti s incidentom zadržali majiteľa budovy i projektového manažéra stavebnej spoločnosti, ktorá mala na starosti stavbu budovy.