Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán: Parlament schválil väčšinu Raísího nominantov na ministrov

Na archívnej snímke Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia vyslovili dôveru 18 z 19 kandidátov, ktorých ultrakonzervatívny Raísí navrhol na ministerské posty.

Teherán 25. augusta (TASR) - Iránsky parlament v stredu schválil takmer všetkých nominovaných členov kabinetu nového prezidenta Ebrahíma Raísího. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Zákonodarcovia vyslovili dôveru 18 z 19 kandidátov, ktorých ultrakonzervatívny Raísí navrhol na ministerské posty. Odmietli len kandidáta na nového šéfa rezortu školstva. Prezident tak bude musieť navrhnúť niekoho iného.

Podľa agentúry Reuters bude výkonná moc v krajine v rukách zástancov konzervatívnej "tvrdej línie". Raísí vymenoval už začiatkom augusta svojich štyroch viceprezidentov. Za svojho prvého zástupcu zvolil Mohammada Mochbera, ktorý je rovnako ako on na sankčnom zozname USA.

Konzervatívec Ebráhím Raísí, ktorý zvíťazil v júnových voľbách, nahradil na poste iránskeho prezidenta relatívne umierneného centristu Hasana Rúháního. Funkcie sa ujal 3. augusta. Podľa agentúry AFP zdedil nový prezident krajinu v zlej ekonomickej situácii.

Islamskú republiku "škrtia" sankcie, ktoré na Irán uvalili Spojené štáty po tom, ako vtedajší americký prezident Donald Trump odstúpil v roku 2018 od jadrovej dohody. Krajinu s 83 miliónmi obyvateľov odvtedy zasiahla vážna hospodárska kríza zosilnená pandémiou koronavírusu. Irán v súčasnosti zápasí už s jej piatou vlnou. Podľa štatistík je táto vlna nákazy doteraz najhoršia. Krajina zaznamenala v utorok najvyšší počet úmrtí za jeden deň (709).