Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Irán po útoku na Izrael obnovil prevádzku na letiskách

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Letová prevádzka na Medzinárodnom letisku imáma Chomejního v Teheráne bola obnovená o 6.00 h miestneho času (4.30 h SELČ), napísala IRNA.

Teherán 15. apríla (TASR) - Iránske letiská v pondelok obnovili prevádzku po dočasnom prerušení z dôvodu víkendového útoku Iránu na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA.

Letová prevádzka na Medzinárodnom letisku imáma Chomejního v Teheráne bola obnovená o 6.00 h miestneho času (4.30 h SELČ), napísala IRNA. Dodala, že ďalšie letiská v krajine vrátane Tabrízu na severozápade, Mašhadu na severovýchode a Širázu na juhu "fungujú podľa harmonogramu".

Irán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu a jeho spojencom sa však podarilo zostreliť väčšinu z nich.

Útok bol podľa Teheránu odvetou za nálet na iránsky konzulát v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu, ako aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Iránsky útok a obavy z možnej izraelskej odvety viedli niektoré letecké spoločnosti k pozastaveniu letov do tohto regiónu. Izrael zatiaľ neprezradil, ako by mohla vyzerať jeho reakcia.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa pozastavila svoje lety z a do Iránu. Iné spoločnosti vrátane austrálskych aerolínii Qantas presmerovali svoje lietadlá tak, aby sa vyhli iránskemu vzdušnému priestoru.