Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Irán počas cvičenia odpálil strely s plochou dráhou letu, tvrdia médiá

Na snímke, ktorú vydala iránska armáda 12. januára 2021, vojenská loď Makrán sa plaví pred začiatkom stredajšieho dvojdňového vojenského cvičenia v oblasti Ománskeho zálivu. Foto: TASR/AP

Rôzne druhy rakiet typu zem-zem zasiahli ciele v Ománskom zálive a v severnej časti Indického oceánu.

Teherán 14. januára (TASR) - Irán vo štvrtok počas námorného vojenského cvičenia v Ománskom zálive odpálil strely s plochou dráhou letu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Rôzne druhy rakiet typu zem-zem zasiahli ciele v Ománskom zálive a v severnej časti Indického oceánu.

Zdroje z prostredia cvičenia uviedli, že Irán rakety odpaľované z pevniny a z mora použije v súvislosti s "akýmkoľvek narušením iránskych námorných hraníc a prienikom za tieto hranice".

Iránske námorné sily začali v stredu v oblasti Ománskeho zálivu dvojdňové cvičenie s použitím striel krátkeho doletu a uviedli do prevádzky svoju najväčšiu vojenskú loď Makrán.

Iránske revolučné gardy v sobotu 9. januára uskutočnili v oblasti Perzského zálivu námornú vojenskú prehliadku a týždeň predtým sa v Iráne konalo hromadné cvičenie v súvislosti s bojovými dronmi, píše AP.

Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa v poslednom období zvýšilo v súvislosti s iránskym jadrovým programom a nátlakom zo strany USA na islamskú republiku.

Vláda odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 jednostranne odstúpila od jadrovej dohody veľmocí s Iránom a následne opätovne zaviedla voči Teheránu sankcie. Irán začal v reakcii porušovať svoje záväzky vyplývajúce z tejto dohody.