Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tragický sviatok ohňa: V Iráne zahynulo 11 jeho účastníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sviatok ohňa – v perzštine čaháršanbe súrí – sa každoročne oslavuje v noci na poslednú stredu iránskeho kalendárneho roka, ktorý sa končí 20. marca.

Teherán 15. marca (TASR) - Jedenásť ľudí zahynulo a viac než 3500 ďalších utrpelo zranenia počas osláv tradičného sviatku ohňa pred príchodom perzského Nového roka v Iráne, uviedli v stredu tamojšie médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Sviatok ohňa – v perzštine čaháršanbe súrí – sa každoročne oslavuje v noci na poslednú stredu iránskeho kalendárneho roka, ktorý sa končí 20. marca.

Od 20. februára zahynulo pri incidentoch spojených s čaháršanbe súrí 26 ľudí vrátane najmenej 11 osôb, ktoré prišli o život v noci na stredu, spresnili iránske pohotovostné služby.

Účastníci sviatku preskakujú ohne, aby sa očistili a odohnali od seba zlých duchov, spresňuje DPA. Sviatok je súčasťou predislamského dedičstva Iránu a šiitské duchovenstvo ho vo všeobecnosti odmieta.

Populárny je však medzi mladými ľuďmi, z ktorých mnohí si na tento sviatok zhotovujú vlastné ohňostroje, petardy či výbušniny, čo občas vedie k zraneniam či dokonca úmrtiam.

Perzský Nový rok – Novrúz – má pôvod v zoroastrizme, náboženstve, ktoré dominovalo v Iráne pred príchodom islamu v siedmom storočí. Perzský Nový rok sa slávi prinajmenšom od obdobia okolo roku 1700 pred naším letopočtom.