Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Počas pandémie nového koronavírusu sa v Iráne búria väzni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Irán v rámci opatrení proti šíriacej sa pandémii nového koronavírusu dočasne prepustil zhruba 100.000 väzňov.

Teherán 30. marca (TASR) - V Iráne sa počas epidémie nového koronavírusu búria väzni. Vo väznici Ádil Abád v južnej provincii Fárs rozbili bezpečnostné kamery a spôsobili ďalšie materiálne škody, avšak nateraz posledný zo série nepokojov si nevyžiadal žiadne zranenia a z väznice ani nikto neunikol, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na iránsku štátnu agentúru IRNA.

Iránska agentúra v piatok informovala, že z väzenia Sakkiz v iránskej provincii Kurdistan na západe krajiny utieklo 70 väzňov. Miestny prokurátor uviedol, že počas chaosu odsúdenci zbili strážnikov a niekoľko väzňov sa neskôr dobrovoľne vrátilo do zariadenia.

Od začiatku roka vypukli nepokoje aj vo väzeniach v Alígúdárze, Hamadáne a Tabríze, pričom niekoľko väzňov uniklo.

Irán v rámci opatrení proti šíriacej sa pandémii nového koronavírusu dočasne prepustil zhruba 100.000 väzňov. Podľa odhadov za mrežami zostalo približne 50.000 ľudí vrátane páchateľov násilných trestných činov a tzv. "bezpečnostných prípadov". Tieto prípady často predstavujú ľudia s dvojakým občianstvom alebo väzbami na Západ. Rodiny týchto zadržaných tvrdia, že ich Irán väzní z politických dôvodov alebo ich používa ako prostriedok výmeny pri vyjednávaniach.