Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí pádu budovy v iránskom Ábádáne sa zvýšil na 34

Na fotografii z 24. mája 2022 visia trosky z budovy Metropol, 10-poschodovej komerčnej budovy vo výstavbe, v juhozápadnom meste Ábádán v Iráne. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa v Ábádáne a ďalších mestách schádzali demonštranti požadujúci spravodlivé potrestanie vinníkov, ktorí toto nešťastie zapríčinili.

Teherán 31. mája (TASR) - Na 34 mŕtvych sa v utorok zvýšil počet obetí pádu nedokončenej budovy, ktorá sa minulý týždeň zrútila v prístavnom meste Ábádán na juhozápade Iránu. Záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek stavby. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA.

V Ábádáne, metropole provincie Chúzestán, došlo k nešťastiu 23. mája, keď sa zrútila nedokončená stavba desaťposchodového obchodného strediska Metropol. Ide o jednu z najtragickejších katastrof v krajine za posledné roky.

"Celkový počet obetí stúpol na 34 po tom, ako dnes ráno objavili ďalšie telo," uviedla IRNA s odvolaním sa na vyjadrenia vedenia mesta.
Na archívnej snímke z 23. mája 2022 muž stojí v troskách desaťposchodovej komerčnej budovy vo výstavbe, ktorá sa zrútila v meste Ábádán na juhozápade Iránu.
Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa v Ábádáne a ďalších mestách schádzali demonštranti požadujúci spravodlivé potrestanie vinníkov, ktorí toto nešťastie zapríčinili. Mnohí rozhnevaní ľudia skandovali pokriky "Smrť neschopným funkcionárom!" či "Neschopní funkcionári musia byť popravení!"

Podľa miestnych úradov bolo v súvislosti so zrútením budovy zatknutých 13 ľudí vrátane starostu súčasného a dvoch starostov predošlých.

V januári 2017 zahynulo 22 ľudí vrátane 16 hasičov pri požiari, ktorý zachvátil 15-poschodové nákupné centrum Plasco (Sáchtmáne Pláskó) v hlavnom meste Teherán.