Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Počet obetí v dôsledku ochorenia COVID-19 v Iráne presiahol 20.000

Na archívnej snímke z 1. marca 2020 zdravotnícky pracovník ošetruje pacienta s ochorením Covid-19 v Teheráne. Foto: TASR/AP

Irán je tiež najviac koronavírusovou pandémiou zasiahnutou krajinou v tomto regióne.

Teherán 19. augusta (TASR) - Iránske úrady oznámili, že počet obetí v dôsledku ochorenia COVID-19 presiahol 20.000. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Oznámenie o prekonaní ďalšieho míľnika v šírení ochorenia COVID-19 prichádza v čase, keď táto blízkovýchodná krajina eviduje od začiatku pandémie viac ako 350.000 prípadov tohto ochorenia. Irán je tiež najviac koronavírusovou pandémiou zasiahnutou krajinou v tomto regióne.

Napriek nepriaznivým štatistikám sa v tejto islamskej republike konajú prijímacie testy na univerzity pre viac ako milión študentov a Iránci sa tiež pripravujú na slávenie sviatku ášúrá, ku ktorému dôjde koncom augusta.

Sviatok ášúrá slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam. Pripomínajú si ho najmä veriaci v prevažne šiitskom Iráne, Iraku, Libanone, Afganistane a ďalších krajinách sveta. Tradične vrcholí v irackom pútnickom meste Karbalá masovým sebabičovaním či rituálmi, keď si pútnici oblečení v čiernom na znamenie smútku spôsobujú mečmi krvavé rany na hlave. Prezident Hasan Rúhání koncom júla naznačil, že oslavy sviatku napriek šíreniu nákazy povolí, ministerstvo zdravotníctva má však z toho obavy.

Podľa ministerstva zdravotníctva viedlo uvoľnenie epidemiologických opatrení, ktoré v máji ohlásil iránsky prezident, Iráncov k tomu, aby bezpečnostné opatrenia a vôbec pandémiu už nebrali tak vážne. V dôsledku toho došlo v posledných týždňoch k opätovnému šíreniu infekcie.