Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán podnikol nové útoky na kurdské skupiny na severe Iraku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V irackom Kurdistane sídli niekoľko iránskych kurdských opozičných organizácií, ktoré v minulosti viedli ozbrojený boj proti vláde v Teheráne.

Kirkúk 22. novembra (TASR) - Samovražedné bezpilotné lietadlá podnikli v utorok ďalšie útoky na objekty iránskej kurdskej opozičnej organizácie na severe Iraku. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že útoky sú pripisované Iránu.

Terčom útoku bola základňa Strany slobody Kurdistanu (PAK) v oblasti Altun Köprü v blízkosti irackého Kurdistanu, povedali pre AFP predstaviteľ irackej kurdskej armády a príslušník miestnej polície. Hovorca PAK Chálil Nadrí informoval, že k obetiam nedošlo.

Teherán obviňuje kurdské opozičné skupiny z podnecovania nepokojov v Iráne, ktoré prepukli pred vyše dvoma mesiacmi po smrti Kurdky Mahsy Amíníovej.

V irackom Kurdistane sídli niekoľko iránskych kurdských opozičných organizácií, ktoré v minulosti viedli ozbrojený boj proti vláde v Teheráne. PAK je jednou z nich, za svoj hlavný cieľ označuje vytvorenie nezávislého kurdského štátu.