Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Irán pohrozil, že v prípade útoku môže zasiahnuť územie USA

Izrael a Spojené štáty hrozia vojenskou akciou proti Iránu, pokiaľ sa Teherán nevzdá aktivít, ktoré sú podľa Západu zamerané na vývoj nukleárnych zbraní.

Dubaj 3. apríla (TASR) - Ak Spojené štáty zaútočia na Irán, pred odvetou islamskej republiky nebudú nikde bezpečné. Vyhlásil to veliteľ iránskych Revolučných gárd Masúd Džazajeri.

"Čeliac akémukoľvek útoku máme pripravenú zdrvujúcu odpoveď. V tomto prípade nebudeme konať len v hraniciach Blízkeho východu a Perzského zálivu, nijaké miesto v Amerike nebude bezpečné pred našimi útokmi," citovali dnes generála iránske noviny.

Uviedol tiež, že Irán nenapadne druhú krajinu ako prvý.

Teherán je v dlhodobom spore so Západom ohľadom svojho jadrového programu.

Izrael a Spojené štáty hrozia vojenskou akciou proti Iránu, pokiaľ sa Teherán nevzdá aktivít, ktoré sú podľa Západu zamerané na vývoj nukleárnych zbraní.

Nové rokovania medzi Iránom a svetovými mocnosťami sa očakávajú tento mesiac v snahe dosiahnuť kompromis.

Teherán tvrdí, že jeho jadrový program, na ktorý má právo, má výlučne civilné ciele.

"Amerika, sionisti a reakcionárski Arabi by mali venovať pozornosť tomu, že sa im vážne postavíme, kdekoľvek sú záujmy Islamskej republiky ohrozené," povedal Džazajeri podľa agentúry Reuters.

Iránski predstavitelia hrozia ráznou odpoveďou na akýkoľvek vojenský útok, vrátane možného uzavretia Hormuzského prielivu, cez ktorý sa na exportujú zásoby ropy.